tag:blogger.com,1999:blog-61394267887827172282024-02-20T01:02:25.387+01:00Katka Petkamacarons & more...Katka Petkahttp://www.blogger.com/profile/02998914896170429367noreply@blogger.comBlogger29125tag:blogger.com,1999:blog-6139426788782717228.post-44097288131842230912016-04-10T19:09:00.002+02:002016-04-10T19:10:03.165+02:00JABLKOVO-MALINOVÝ CRUMBLE<div style="text-align: justify;">
<span style="font-family: "trebuchet ms" , sans-serif;">Dnes som na makrónkovom kurze dostala spätnú väzbu, ktorej som si už bola sama vedomá, ale poznáte to: Kým vám to niekto nepovie rovno do tváre, tak sa pred tým dá zažmúriť oči. "Zanedbávaš blog." Evi, ďakujem za tieto úprimné slová, asi som ich naozaj potrebovala počuť z niekoho úst, nestačil hlas vlastného svedomia :)</span></div>
<div style="text-align: justify;">
<span style="font-family: "trebuchet ms";">Už minulý týždeň som robila jablkový crumble (po slovensky asi mrveničiak), ale nebola som úplne spokojná. Tak som ho dnes skúsila trocha vylepšiť. A vznikol naozaj parádny nedeľný dezert na trocha chladnejšie popoludnia.</span></div>
<span style="font-family: "trebuchet ms";"></span><a href="http://katkapetka.blogspot.com/2016/04/jablkovo-malinovy-crumble.html#more">Read more »</a>Katka Petkahttp://www.blogger.com/profile/02998914896170429367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6139426788782717228.post-10365385352210926102015-08-21T21:32:00.000+02:002015-08-21T21:35:37.775+02:00HRUŠKOVÝ OD MARCELA IHNAČÁKA<div style="text-align: justify;"><span style="font-family: "Trebuchet MS", sans-serif;">Máme sezónu hrušiek a od babka mi ich vždy nabalí toľko, že zjesť sa nedajú aj keby sme ich jedli na raňajky, obedy aj večere. Veľa ich tento rok skončilo v úžasnom hruškovo-zázvorovom smoothie, ale zopár som si ich nechala aj na tento sladký mandľový hruškový koláč. Dnes som ho piekla po roku znova. Je to prvý koláč, ktorý som upiekla vo svojom prvom vlastnom byte v prvej vlastnej rúre. Mala som málo kuchynského náradia (jednu misku, metličku, a nejakú formu na pečenie od mamy) a tak som hľadala len jednoduché recepty typu - zmiešajte všetko v jednej mise, nalejte do formy a upečte. A toto je presne ten typ receptu. A ako povedal Marcel Ihnačák: "Kto tvrdí, že nevie upiecť takýto koláč, tak... Asi fakt nevie piecť." :) Tak bez strachu a obáv, aj keď nepečiete, do toho! </span><br>
</div><a href="http://katkapetka.blogspot.com/2015/08/hruskovy-od-marcela-ihnacaka.html#more">Read more »</a>Katka Petkahttp://www.blogger.com/profile/02998914896170429367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6139426788782717228.post-89517880841172604952015-07-17T18:28:00.000+02:002015-07-17T18:28:40.324+02:00O TOM, PREČO SOM SA ODMLČALA...<div style="text-align: justify;">
<span style="font-family: "Trebuchet MS", sans-serif;">V tomto príspevku nebude recept, nebude ani o sladkostiach, a bude dosť osobný a ak hľadáte iba sladké recepty, ani sa do neho nepúšťajte..</span></div>
<div style="text-align: justify;">
<span style="font-family: "Trebuchet MS", sans-serif;"></span> </div>
<div style="text-align: justify;">
<span style="font-family: "Trebuchet MS", sans-serif;">Dnes vám chcem povedať o tom, prečo som sa odmlčala. Viete, nemala som čas, naozaj! A pokúsim sa, aby tento dôvod po dočítaní dával zmysel. </span></div>
<div style="text-align: justify;">
<span style="font-family: "Trebuchet MS", sans-serif;"></span></div><a href="http://katkapetka.blogspot.com/2015/07/o-tom-preco-som-sa-odmlcala.html#more">Read more »</a>Katka Petkahttp://www.blogger.com/profile/02998914896170429367noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-6139426788782717228.post-24397678460184962652015-02-01T11:20:00.000+01:002015-02-01T11:21:42.134+01:00ČOKOLÁDOVÉ MAKRONKY<div style="text-align: justify;"><span style="font-family: "Trebuchet MS", sans-serif;">Druhý dnešný sľúbený recept je pre ozajstných milovníkov sladkostí a najmä čokolády a kakaa. Čokoládové makronky sa dajú robiť z horkej alebo mliečnej čokolády, mne sa však najviac osvedčila ich kombinácia. Troška pozmeníme aj základný recept, aby sme nielen farbu, ale aj čokoládovú chuť dostali nielen do plnky ale aj do samotných makroniek. Nezabudnite však použiť kvalitné kakao (ideálne holandské) a najmä kvalitnú čokoládu. Ja do svojich makroniek používam 70% tmavú a 40% mliečnu čokoládu.</span></div><div style="text-align: justify;"></div><a href="http://katkapetka.blogspot.com/2015/02/cokoladove-makronky.html#more">Read more »</a>Katka Petkahttp://www.blogger.com/profile/02998914896170429367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6139426788782717228.post-1111258005010626672015-02-01T10:23:00.000+01:002015-02-01T10:24:48.727+01:00JAHODOVO-MALINOVÉ MAKRONKY<div style="text-align: justify;"><span style="font-family: "Trebuchet MS", sans-serif;">Tak som to oficiálne nestihla, v januári sa mi nepodarilo zverejniť plánované štyri recepty. Nevadí, je prvý február, tak mám pre vás dnes dva a obidva budú makronkové. Jahodovo-malinové makronky sú jedny z najobľúbenejších. Majú ich radi ľudia, ktorí si skôr vyberajú sviežejšie, ľahšie a menej sladké koláčiky. Druhý recept bude opačný :) </span><span style="font-family: "Trebuchet MS", sans-serif;"><b> </b></span></div><a href="http://katkapetka.blogspot.com/2015/02/jahodovo-malinove-makronky.html#more">Read more »</a>Katka Petkahttp://www.blogger.com/profile/02998914896170429367noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-6139426788782717228.post-14631920309241008642015-01-23T08:56:00.001+01:002015-01-23T09:01:52.331+01:00NEPEČENÉ MANDĽOVÉ KOCKY<div style="text-align: justify;"><span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;">Pravda je taká, že si musím dávať pozor na to, čo jem, aby ma nebolo jednoduchšie preskočiť ako obísť. No čo, mám tendenciu prirodzene sa guľatiť. Aj keď ma tak baví piecť, nemôžem to, čo napečiem vždy aj zjesť. Žiadna tragédia, na pečení mám radšej samotný proces ako konečný výsledok. Na tento recept ma inšpirovala moja trénerka Saška (<a href="http://www.trenernadosah.sk/">www.trenernadosah.sk</a>), ktorá ma cepuje nielen v telocvični, ale na diaľku aj v kuchyni :) Bez reptania sa vzdám zemiakov, chleba, pečiva, ryže, cestovín, ale neberte mi sladkééé.. Tak som skúsila vymyslieť niečo, čím svoju doobedňajšiu (občas neprekonateľnú) chuť na sladké zaženiem bez pocitu viny. Ak aj vaše telo, rovnako ako moje, nefunguje ako kyselina, tak skúste tieto jednoduché, nepečené mandľové kocky. Navyše, sú bez múky, bez laktózy a bez rafinovaného cukru, neviem či sú raw - veľmi sa v tom nevyznám.. </span></div><div style="text-align: justify;"><span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"></span></div><a href="http://katkapetka.blogspot.com/2015/01/nepecene-mandlove-kocky.html#more">Read more »</a>Katka Petkahttp://www.blogger.com/profile/02998914896170429367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6139426788782717228.post-32247600074104731292015-01-16T16:03:00.002+01:002015-01-16T16:05:24.025+01:00CHINOIS<div style="text-align: justify;"><span style="font-family: "Trebuchet MS", sans-serif;">V novembri sa začali diať veci! Je za mnou niekoľko dôležitých rozhodnutí, o ktoré sa s vami v priebehu tohto nového 2015teho určite podelím.. ;) Spôsobilo to však bláznivý december, ktorý bol ešte okorenený pečením vianočných makroniek v takom množstve, že všetky ostatné potraviny, ktoré sme mali doma sa museli dočasne presťahovať na balkón :) Nuž a zatiaľ to v januári nevyzerá oveľa lepšie, až na tie makronky.. Tí, ktorí ma poznajú trocha viac vedia, že som však človek plánovací a štruktúrovaný a preto si vždy do nového roku dávam predsavzatia. Jedno sa týka aj blogu - pridám mesačne aspoň 4 recepty. Je polovica januára a toto je prvý, takže poďme rýchlo na to, nech to moje predsavzatie nezhorí hneď v januári :) </span></div><div style="text-align: justify;"><span style="font-family: "Trebuchet MS", sans-serif;">Chinois (vo fr. Číňan, nerozumiem prečo..) je francúzsky kysnutý maslový koláč, plnený vanilkovým krémom a hrozienkami, ktorý je navyše poliaty bielou fondánovou polevou, ja som použila obyčajnú bielkovú, akou sa zdobia medovníky, ale nemusíte ju použiť vôbec, výsledku to neublíži.</span></div><div style="text-align: justify;"><span style="font-family: "Trebuchet MS", sans-serif;"></span></div><a href="http://katkapetka.blogspot.com/2015/01/chinois.html#more">Read more »</a>Katka Petkahttp://www.blogger.com/profile/02998914896170429367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6139426788782717228.post-11572857165083738012014-11-19T20:46:00.000+01:002014-11-19T20:50:34.030+01:00ÍRSKY VIANOČNÝ LIKÉR<div style="text-align: justify;">
<span style="font-family: "Trebuchet MS", sans-serif;">Tak sa nakoniec podaril! Od prvej várky prihoreného karamelového salka až po zničený mixér sme sa dopracovali k úspešnému záveru a likér je od včera v chladničke. Plný čiernych bodiek z vanilkových luskov, sladký vďaka karamelu a ostrý z dostatočného množstva kvalitnej whisky. Pre toto všetko je naozaj luxusný. A kedy si už dopriať luxus, ak nie na Vianoce.. Recept je stavaný tak, že vám z neho vyjde asi liter a pol likéru, čo je dosť, ale som si istá, že tesne pred Vianocami ho budem robiť znova :)</span><br>
<br>
</div><a href="http://katkapetka.blogspot.com/2014/11/irsky-vianocny-liker.html#more">Read more »</a>Katka Petkahttp://www.blogger.com/profile/02998914896170429367noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-6139426788782717228.post-67112336818952224582014-11-14T12:21:00.000+01:002014-11-14T12:25:40.468+01:00DOMÁCE KARAMELOVÉ SALKO<div style="text-align: justify;">
<span style="font-family: "Trebuchet MS", sans-serif;">Môj vianočný likér je luxusný aj preto, lebo nie je z polotovarov. Všetko okrem alkoholu je pripravené doma zo základných surovín. Karamelové salko sa dnes dá kúpiť aj hotové, alebo povariť dve hodinky celú plechovku obyčajného salka. Ja však robím toto domáce, trvá to síce dlhšie, je trošičku redšie, ale chuťou je úplne inde a príprava je strašne jednoduchá. Toto domáce Dulce de L<span style="font-size: 11pt; line-height: 115%;">è</span>che je jednou z 3 prísad môjho likéru, ale dá sa samozrejme použiť na čokoľvek iné, napríklad ako náplň do palaciniek :) V chladničke vám vydrží aj mesiac.</span></div>
<div style="text-align: justify;">
<br></div>
<div style="text-align: justify;">
</div>
<a href="http://katkapetka.blogspot.com/2014/11/domace-karamelove-salko.html#more">Read more »</a>Katka Petkahttp://www.blogger.com/profile/02998914896170429367noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-6139426788782717228.post-67694584438629179702014-11-01T17:47:00.001+01:002014-11-30T21:11:20.584+01:00VOŇAVÉ POMARANČE V ČOKOLÁDE<div style="text-align: justify;">
<span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;">Vonku už začína byť naozaj zima, vytiahla som už aj rukavice, čiapku som hodila do kabelky - pre každý prípad. Takže už ma to začína ťahať k zimným receptom. Koreniny ako škorica a klinčeky v kombinácii s citrusmi sú pre mňa prísľubom blížiacich sa Vianoc a napriek tomu, že do Štedrého dňa je ešte veľa dní, mám už spísaný svoj "MUST DO LIST" na vianočné pečenie :) A tieto voňavé korenené pomaranče máčané v horkej čokoláde sú samozrejme jeho súčasťou. Tak poďme na to..</span></div>
<div style="text-align: justify;">
<span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"><b></b></span></div>
<a href="http://katkapetka.blogspot.com/2014/11/vonave-pomarance-v-cokolade.html#more">Read more »</a>Katka Petkahttp://www.blogger.com/profile/02998914896170429367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6139426788782717228.post-74038157288715784452014-10-24T14:25:00.003+02:002014-10-24T14:27:42.404+02:00MAKRONKY BANÁN V ČOKOLÁDE<div style="text-align: justify;"><span style="font-family: "Trebuchet MS", sans-serif;">Tieto malé krásky sa - pre mňa osobne trocha nečakane - stali novým obľúbencom. Aj zarytí milovníci slaného karamelu, citrónu, vanilky, jahody-maliny im úplne prepadli. Prekvapilo ma to preto, lebo už som túto kombináciu raz skúšala a reakcie boli veľmi vlažné. Skúsila som to však znova a vyšlo to oveľa lepšie ako som sa odvážila čo i len dúfať. Viacerí ste si aj na <a href="http://www.facebook.com/katkapetka" target="_blank">facebooku</a> pýtali recept, tak som sa teda rozhodla o neho podeliť.</span></div><div style="text-align: justify;"></div><a href="http://katkapetka.blogspot.com/2014/10/makronky-banan-v-cokolade.html#more">Read more »</a>Katka Petkahttp://www.blogger.com/profile/02998914896170429367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6139426788782717228.post-79042735608762345662014-10-17T17:07:00.000+02:002014-10-17T17:09:14.424+02:00MORAVSKÉ KOLÁČE<div style="text-align: justify;"><span style="font-family: "Trebuchet MS", sans-serif;">Sestra môjho frajera Denisa miluje kysnuté koláče. Akékoľvek - vianočku, buchty, dukátové buchtičky.. A ja milujem prácu s kysnutým cestom, je mäkké a pružné a pri pečení voní inak ako všetko ostatné. Mimochodom, som sa dozvedela, že cukrári vo všeobecnosti nemajú radi kysnuté cesto, aby som bola presná, nazvali ma prototypom anticukrárky. To naozaj poteší :) Ale späť k Denise. Vždy, keď príde na návštevu, alebo ideme na návštevu my, môže si rozkázať, čo si prosí. Vždy je to niečo kysnuté. A tento raz padlo: moravské koláče. A ak ste aj vy prototyp anticukrára(ky), tu je recept.</span></div><div style="text-align: justify;"><span style="font-family: "Trebuchet MS", sans-serif;"></span></div><a href="http://katkapetka.blogspot.com/2014/10/moravske-kolace.html#more">Read more »</a>Katka Petkahttp://www.blogger.com/profile/02998914896170429367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6139426788782717228.post-47292191751823079372014-10-04T19:08:00.001+02:002014-10-04T19:11:08.238+02:00MAKRONKY SO SLANÝM KARAMELOM<div style="text-align: justify;"><span style="font-family: "Trebuchet MS", sans-serif;">Keď som prvý raz počula o slanom karameli, bola som trocha nedôverčivá. Soľ a karamel, čo už to je za kombináciu. Áno, soľ zvýrazňuje chuť čokolády, o tom som už počula, ale slaný karamel neznel ako z mnohých receptov známe "pridáme štipku soli". Ale keď som ho prvýkrát ochutnala, bola to láska na prvé ochutnanie. A musím povedať, že makronky so slaným karamelom patria medzi najobľúbenejšie aj medzi mojimi známymi. Tak poďme na to.</span></div><div style="text-align: justify;"><span style="font-family: "Trebuchet MS", sans-serif;"></span></div><a href="http://katkapetka.blogspot.com/2014/10/makaronky-so-slanym-karamelom.html#more">Read more »</a>Katka Petkahttp://www.blogger.com/profile/02998914896170429367noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-6139426788782717228.post-79718408934769906692014-09-29T20:39:00.002+02:002014-09-29T20:42:31.493+02:00BISCOTTI<div style="text-align: justify;"><span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;">Už začínam nostalgicky spomínať na letnú dovolenku v Toskánsku, v chladničke zostalo ešte pol fľaše talianskeho dezertného vína (vin santo), ktoré si šetríme a nenalievame ho všetkým okoloidúcim.. Tak som si povedala, že si treba pripomenúť letné pohodové dni v Taliansku jedným z najznámejších dezertov, ktorý vám ponúknu snáď vo všetkých toskánskych reštauráciách. Pôvodný dezert je "Cantuccini con vin santo", ja som sa cantuccini rozhodla trošku upraviť a vznikli tieto keksíky (biscotti).</span></div><span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"></span><br>
<a href="http://katkapetka.blogspot.com/2014/09/biscotti.html#more">Read more »</a>Katka Petkahttp://www.blogger.com/profile/02998914896170429367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6139426788782717228.post-22116488699904360882014-09-29T15:39:00.003+02:002014-09-29T15:41:23.954+02:00JOGURTOVÁ PANNA COTTA S OVOCNÝM ŽELÉ<div style="text-align: justify;"><span style="font-family: "Trebuchet MS", sans-serif;">Už som sa nevedela dočkať, kedy vyjde nová knižka od mojej obľúbenej Lorraine. Prišla minulý týždeň a keď som v nej našla obrázok tejto "šikmej" panna cotty, musela som si ju skúsiť. Je to jednoduchý a pritom naozaj luxusne vyzerajúci dezert. Musím však priznať, že som recept trošičku upravila.</span></div><div style="text-align: justify;"><span style="font-family: "Trebuchet MS", sans-serif;"></span></div><a href="http://katkapetka.blogspot.com/2014/09/jogurtova-panna-cotta-s-ovocnym-zele.html#more">Read more »</a>Katka Petkahttp://www.blogger.com/profile/02998914896170429367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6139426788782717228.post-20008248423763998862014-09-26T21:44:00.001+02:002014-09-26T21:47:55.520+02:00MINIMUFFINOVÉ VETERNÍČKY<div style="text-align: justify;">
<span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;">Začala som chodiť na rekvalifikačný kurz v odbore cukrár. Takže sa "učím" rôzne receptúry, ktoré pamätajú ešte časy, kedy som na základke nosila červenú aktovku, na telesnú ako všetky ostatné spolužiačky modré kraťasky, biele tielko a cvičky. Veterník, vaječný venček, doboška, punčák, krémeš sú v cukrárňach zabetonované už naozaj desaťročia. Povedala som si, že sa trocha pohrám s odpaľovaným cestom a spravím minimuffinové veterníčky. Do cesta som pridala škoricu a naplnila ich klasickou karamelovou šľahačkou. Biely krém, ktorý je v spodnej časti bežného veterníka som vypustila a fondánovú polevu som vymenila za štipku práškového cukru na poprášenie.</span></div>
<div style="text-align: justify;">
<span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"></span><br>
</div><a href="http://katkapetka.blogspot.com/2014/09/minimuffinove-veternicky.html#more">Read more »</a>Katka Petkahttp://www.blogger.com/profile/02998914896170429367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6139426788782717228.post-75933769500810787492014-08-07T21:38:00.000+02:002014-08-07T21:41:07.127+02:00POMARANČOVÝ SORBET<div style="text-align: justify;"><span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;">V sobotu som absolvovala tento rok tretiu svadbu, na dvoch z nich som chytila kyticu.. :) Na dve svadby som piekla makronky, na jednu 200 a na druhú 150 kusov. V dvojizbovom byte boli makronky takmer všade, štandardne zabrali dve tretiny chladničky a tak sa vlastne ani nečudujem, že som si doma vypočula: "dúfam, že do dovolenky ťa už neuvidím piecť, dlhšie to aj tak nevydržíš." Na dovolenku odchádzam až budúci piatok a mne už sa teraz zdá, že som nepiekla celú večnosť.. Ale keďže je teplo a mne zostalo v chladničke zopár nespotrebovaných pomarančov, rozhodla som sa spraviť aspoň tento osviežujúci sorbet - veď to nie je pečenie ;). Inšpiráciou mi bola 100%-ná pomarančová šťava s dužinou, mám ju oveľa radšej ako tú obyčajnú hladkú.</span></div><span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"></span><br>
<a href="http://katkapetka.blogspot.com/2014/08/pomarancovy-sorbet.html#more">Read more »</a>Katka Petkahttp://www.blogger.com/profile/02998914896170429367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6139426788782717228.post-24289232228990569882014-07-27T11:46:00.000+02:002014-07-27T11:49:36.456+02:00BÁBOVKOVÁ TORTA S MASCARPONE A BIELOU ČOKOLÁDOU<div style="text-align: justify;"><span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;">Akosi som nestihla osláviť svoje narodeniny v termíne, kedy sa konali, tak som oslavu presunula na pekný piatkový letný večer. V lete je podľa mňa trocha ťažšie zavďačiť sa hosťom tortou, je teplo a ťažké maslové krémy a hutné sladké korpusy ľudia veľmi nevyhľadávajú. Na narodeninovú oslavu ale tortu treba (áno, som strašne konzervatívna!), no zároveň nesmie posobiť dojmom "keď toto zjem, budem mať sladko až za ušami, ale musím si dať, lebo sa to patrí". Tak som sa rozhodla pre tento experiment. Citrónový koláč od Mary Berry upečený v bábovkovej forme s krémom z mascarpone, bielej čokolády skombinovaný s osviežujúcimi červenými ríbezľami.</span></div><div><span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"></span></div><a href="http://katkapetka.blogspot.com/2014/07/babovkova-torta-s-mascarpone-bielou.html#more">Read more »</a>Katka Petkahttp://www.blogger.com/profile/02998914896170429367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6139426788782717228.post-6733002704932472662014-07-22T20:53:00.001+02:002014-07-22T20:55:01.359+02:00ŠKORICOVÉ OSIE HNIEZDA<div style="text-align: justify;"><span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;">Kysnuté cesto mám rada, lebo mi pripomína detstvo. Mamine a babkine koláče, slaný osúch, marhuľový a slivkový "lepény", ako sa u nás na maďaroch hovorí.. Dlho som sa bála pustiť do kysnutého cesta. Mojím prvým kysnutým počinom bola vianočka, ktorú môj najobľúbenejší a zároveň najkritickejší tester (jeden z tých ľudí, ktorí majú z dobrého jedla zimomriavky) okomentoval: "máš smolu, už nikdy v živote nekúpim vianočku v obchode." Odvtedy už som skúsila dukátové buchtičky, moravské koláče, aj tieto škoricové osie hniezda. Už som spomínala, ako rada čupím pred rúrou a pozerám, ako sa pečú makronky. Podobnú úchylku mám pri kysnutom ceste, každých 15 minút odhŕňam utierku a pozerám, či rastie.. a ono rastie. A navyše ho aj rada chytám, rada s ním pracujem, je príjemné na dotyk. Tak toľko k mojim ďalším zvláštnym malým radostiam a poďme na recept.</span><br>
<span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"></span><br>
</div><a href="http://katkapetka.blogspot.com/2014/07/skoricove-osie-hniezda.html#more">Read more »</a>Katka Petkahttp://www.blogger.com/profile/02998914896170429367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6139426788782717228.post-53255510684728439042014-07-08T21:12:00.000+02:002014-07-08T21:18:13.999+02:00VANILKOVÉ MAKRONKY<div style="text-align: justify;">
<span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;">Na období po štátniciach, je okrem pekných promócií a všetkých príjemných oslavách super, že mám viac času piecť. Práve pripravujem ponuku makroniek na piatok a keďže mám na dnes napečené, aj niektoré plnky porobené, ostalo mi trocha času aj na recepty.. Vanilka možno nie je práve letná príchuť, ale ja ju mám rada - aj v lete. Vanilkový lusk je jedna z tých vecí, ktoré samy osebe majú skôr nepríjemnú chuť, ani na pohľad nie sú veľmi vábivé, ale keď ich skombinujete s inými prísadami - heaven! Navyše, vanilkový lusk je jednou z mála vecí, ktoré môžete dať priamo do makronkového cesta bez toho, aby narobili viac škody ako osohu. A tieto makronky sú naozaj veľmi veľmi vanilkové.. Veď uvidíte :)</span></div>
<div style="text-align: justify;">
</div><a href="http://katkapetka.blogspot.com/2014/07/vanilkove-makronky.html#more">Read more »</a>Katka Petkahttp://www.blogger.com/profile/02998914896170429367noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-6139426788782717228.post-24527301419550962112014-06-19T19:30:00.000+02:002014-06-19T19:31:59.004+02:00PEANUT BUTTER COOKIES - GLUTEN&LACTOSE FREE<div style="text-align: justify;"><span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;">Včera som si v kuchyni zasa raz trocha uletela. Makronky nemohli chýbať, okrem nich som spravila flapjacks a keksíky z arašidového masla inšpirované Lorraine Pascale. Mám kamošku, ktorej príroda nadelila intoleranciu lepku a laktózy zároveň a preto občas obmením recepty tak, aby ich mohla aj ona. Na otázku "fakt to môžem?" strašne rada odpovedám "fakt." Takže aj tieto môžete - všetci bezlepkáči a alergici na mlieko. Navyše, nie sú veľmi sladké a mohli by sme ich zaradiť medzi zdravé hriechy.</span></div><div style="text-align: justify;"><span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"></span><br>
</div><a href="http://katkapetka.blogspot.com/2014/06/peanut-butter-cookies-gluten-free.html#more">Read more »</a>Katka Petkahttp://www.blogger.com/profile/02998914896170429367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6139426788782717228.post-14050795231846625142014-06-16T22:43:00.000+02:002014-06-17T09:24:26.057+02:00MAKRONKY - ZÁKLADNÝ RECEPT<div style="text-align: justify;">
<span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;">Včera som sa vrátila z náročného žúrového víkendu v Budapešti. Moje makronky a iné dobroty z mojej kuchyne na ňom nemohli chýbať. Teším sa, že som nič okrem prázdnych nádob nemusela nosiť späť domov :) Počas víkendu som na Facebooku dostala milú správu od Dominiky, ktorá ma poprosila o overený recept, lebo si makronky chce vyskúšať upiecť sama. Tak teda dávam do placu ten, ktorý používam ja. Je to trošičku upravený recept, ktorý používa Pierre Hermé. Makronky sú citlivé a vrtošivé, ale mám ich rada. Sú pekné, tvrdé a pevné na povrchu, ale akonáhle sa prekusnete cez škrupinu, vnútri sú jemné a poddajné, ako my ženy. Môžete mať ideálnu kombináciu ingrediencií, dokonalú konzistenciu cesta, dodržať presný postup a aj tak vás občas sklamú. Potrebujú individuálny prístup, záleží akú máte rúru, aký papier na pečenie používate, ako silno a koľkokrát tresknete plechom, či vonku prší, alebo sa vám v miestnosti, kde pečiete nebodaj suší prádlo. Smejete sa? Veď skúste, a uvidíte sami :) Let's do it, guys!</span><br>
<span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"></span><br>
</div><a href="http://katkapetka.blogspot.com/2014/06/makronky-zakladny-recept.html#more">Read more »</a>Katka Petkahttp://www.blogger.com/profile/02998914896170429367noreply@blogger.com25tag:blogger.com,1999:blog-6139426788782717228.post-12289073687921935022014-06-07T15:41:00.000+02:002014-06-07T15:42:09.094+02:00MALINOVO-ČOKOLÁDOVÉ MINI CHEESECAKES<div style="text-align: justify;"><span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;">V utorok som začala oslavovať štátnice. A chcem ich osláviť so všetkými, ktorých mám rada. Zjednotiť však týchto ľudí na jeden termín je nad moje sily. Včera teda prišli na rad môj najlepší brat s nastávajúcou a najdrzejšia sesternica s nastávajúcim. Najdrzejšia sa vždy prejaví spôsobom sebe vlastným: "Ani to nenos, keď v tom neni čokoláda.." :) Ale včera už bolo strašne teplo a sladkú čokoládu treba vyvážiť niečím osviežujúcim. Kombinácia čokoláda-maliny je podľa mňa vražedne dobrá a tak vznikli tieto malinovo-čokoládové mini cheesecakes.</span></div><div><span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"></span><br>
</div><a href="http://katkapetka.blogspot.com/2014/06/malinovo-cokoladove-mini-cheesecakes.html#more">Read more »</a>Katka Petkahttp://www.blogger.com/profile/02998914896170429367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6139426788782717228.post-13051645520238804572014-06-05T21:39:00.002+02:002014-06-05T21:40:11.895+02:00JAHODY A PROSECCO: ICE-CREAM STYLE<div style="text-align: justify;"><span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;">Je zo mňa inžinierka. Ako to povedať slušne.. V tomto veku už je asi najvyšší čas, alebo neslušne.. veď už je načase, som stará koza. Každopádne, štátnice boli nakoniec veľmi príjemným dňom, so super skupinou spolužiačiek s pohodovou a vtipnou štátnicovou komisiou a nakoniec zaslúženou fľašou Moeta.. :)</span></div><div style="text-align: justify;"><span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;">A keď už sme pri bublinkách, čo už sa k nim hodí viac ako jahody. Navyše máme sezónu, leto za rohom, tak to spravíme tento raz trocha inak: nech sa páči, jahodová zmrzlina s proseccom.</span></div><div style="text-align: justify;"><span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"></span><br>
</div><a href="http://katkapetka.blogspot.com/2014/06/jahody-prosecco-ice-cream-style.html#more">Read more »</a>Katka Petkahttp://www.blogger.com/profile/02998914896170429367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6139426788782717228.post-80557129715736511602014-05-16T20:05:00.001+02:002014-05-16T20:16:33.161+02:00HONEYCOMB MINI CHEESECAKES<div style="text-align: justify;">
<span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;">Toto je môj posledný predštátnicový post a bude o syrovom koláči. Prvýkrát som slovo "cheesecake" počula v UK počas môjho ročného operovania v najlepšej britskej rodine, aká sa mi mohla pritrafiť. Štyri decká, mama s temperamentom koreniacom v juhoamerickej výchove a otec s typickým anglickým humorom. Bol to najkrajší rok ranej mladosti :). Keď mi povedali, že ako dezert bude cheesecake, tak som čakala inšpiráciu francúzskou kuchyňou a niečo slané, veď syr! A prišiel nepečený keksíkový korpus so smotanovým krémom ozdobený jahodami. Mňam! Ach, ako dobre, že som sa mýlila.. A to je krátky príbeh lásky na prvý hryz k syrovému koláču. Odvtedy som ich vyskúšala veľa, zväčša nepečených. Dnes sa sa vami ale podelím o pečené Honeycomb Mini Cheesecakes. Mini sú pretože ich robím vo forme na muffiny, ale dá sa urobiť aj jeden veľký do klasickej tortovej formy. Inšpirovala som sa viacerými receptami a neviem identifikovať ten, na ktorý by som vás odkázala.. Takže k veci.</span></div>
<a href="http://katkapetka.blogspot.com/2014/05/honeycomb-mini-cheesecakes.html#more">Read more »</a>Katka Petkahttp://www.blogger.com/profile/02998914896170429367noreply@blogger.com0