07 June 2014

MALINOVO-ČOKOLÁDOVÉ MINI CHEESECAKES

V utorok som začala oslavovať štátnice. A chcem ich osláviť so všetkými, ktorých mám rada. Zjednotiť však týchto ľudí na jeden termín je nad moje sily. Včera teda prišli na rad môj najlepší brat s nastávajúcou a najdrzejšia sesternica s nastávajúcim. Najdrzejšia sa vždy prejaví spôsobom sebe vlastným: "Ani to nenos, keď v tom neni čokoláda.." :) Ale včera už bolo strašne teplo a sladkú čokoládu treba vyvážiť niečím osviežujúcim. Kombinácia čokoláda-maliny je podľa mňa vražedne dobrá a tak vznikli tieto malinovo-čokoládové mini cheesecakes.

Potrebujeme:
Korpus:
100 g polohrubej múky
50 g ovsených vločiek
75 g masla
75 g krupicového cukru
1 pol. lyžica holandského kakaa
1 vajce

Krém:
250 g smotanového syra (Philadelphia a pod.)
150 g kvalitnej čokolády (70% obsahu kakaa)
100 g šľahačkovej smotany (33% tuku)
4 pol. lyžice vanilkového cukru
3 vajcia
100 g malín
šťava z 1/2 citróna
1 čajová lyžička práškového cukru

100 g malín a trocha práškového cukru na ozdobu

A ako na to:
Korpus vytvoríme v sekáčiku (foodprocessor) tak, že zmiešame múku, ovsené vločky, studené maslo nakrájané na kocky, krupicový cukor a kakao. Nakoniec pridáme vajce a ešte "posekáme". Rukami dopracujeme cesto a dáme ho do chladničky na 15-20 minút, aby maslo znova dobre stuhlo, bude sa s cestom lepšie pracovať. Medzitým vyhrejeme rúru na 180°C a pripravíme si maliny a krém. Maliny popučíme v miske vidličkou, pridáme čajovú lyžičku práškového cukru, šťavu z 1/2 citróna a premiešame. Smotanový syr, vanilkový cukor, šľahačkovú smotanu metličkou vymiešame na hladký krém. Čokoládu rozpustíme nad parou, vlejeme do smotanovej zmesi, metličou zamiešame, aby sa obe zložky dobre prepojili. Na záver primiešame vajíčka. Vznikne hladký redší krém. Formu na muffiny vystelieme papierovými košíčkami. Ja som oslavovala, tak som dala zlaté. Vyberieme cesto z chladničky, odoberáme z neho malé množštvá a natlačíme ho na spodok košíčkov. Pečieme vo vyhriatej rúre 15 minút. Upečené korpusy necháme trocha vychladnúť, do každého košíčka dáme na korpus čajovú lyžičku popučených malín a zalejeme čokoládovo-smotanovým krémom. Pečieme vo vodnom kúpeli - vložíme muffinovú formu do hlbokého plechu, ktorý do 3/4 naplníme horúcou vodou - 30 minút na 150°C.
Vyberieme muffinovú formu z vodného kúpeľa a necháme úplne vychladnúť. Mini cheesecakes vyberieme z formy, vložíme do chladničky aspoň na hodinu a tesne pred podávaním ozdobíme vrch dvomi-tromi čerstvými malinami a poprášime práškovým cukrom, a tí ktorí si potrpíte na dizajn, položte ešte lístok mäty medzi maliny.. Sladký čokoládový smotanový krém vyvážený kyslastými a osviežujúcimi malinami na chrumkavom korpuse - takto nejako to chutí, alebo aj jednoducho a výstižne: MŇAM!


No comments:

Post a Comment