14 November 2014

DOMÁCE KARAMELOVÉ SALKO

Môj vianočný likér je luxusný aj preto, lebo nie je z polotovarov. Všetko okrem alkoholu je pripravené doma zo základných surovín. Karamelové salko sa dnes dá kúpiť aj hotové, alebo povariť dve hodinky celú plechovku obyčajného salka. Ja však robím toto domáce, trvá to síce dlhšie, je trošičku redšie, ale chuťou je úplne inde a príprava je strašne jednoduchá. Toto domáce Dulce de Lèche je jednou z 3 prísad môjho likéru, ale dá sa samozrejme použiť na čokoľvek iné, napríklad ako náplň do palaciniek :) V chladničke vám vydrží aj mesiac.

Potrebujeme:
1l plnotučného mlieka
300g hnedého cukru
1 vanilkový lusk
1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy bikarbóny

A ako na to:
Mlieko s cukrom postavíme na sporák. Vanilkový lusk pozdĺžne rozkrojíme, tupou stranou noža vyberieme dužinu a pridáme ju aj s luskom do mlieka. Keď sa cukor rozpustí a mlieko začína vrieť, stlmíme plameň na sporáku, pridáme sódu bikarbónu a pomaly varíme asi 3 hodiny. Na povrchu sa bude vytvárať pena, ale nesnažíme sa ju zamiešať naspäť do zmesi. Postupne bude zmes tmavnúť a pozvoľna hustnúť. Po prvej hodine varenia vyberieme vanilkový lusk. Po troch hodinách bude zmes tmavá karamelová a objem sa zníži asi na tretinu toho, s čím sme začínali. Na záver len prepasírujeme cez sitko, necháme vychladnúť a uložíme do chladničky. To je celé, hotovo! :)

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lenka, to ma mrzi. Mne to na mojom sporaku na nizkom stupni fakt trva tri hodiny... Asi to zavisi aj od sporaku.. :( prajem krasne sviatky!!

      Delete