19 November 2014

ÍRSKY VIANOČNÝ LIKÉR

Tak sa nakoniec podaril! Od prvej várky prihoreného karamelového salka až po zničený mixér sme sa dopracovali k úspešnému záveru a likér je od včera v chladničke. Plný čiernych bodiek z vanilkových luskov, sladký vďaka karamelu a ostrý z dostatočného množstva kvalitnej whisky. Pre toto všetko je naozaj luxusný. A kedy si už dopriať luxus, ak nie na Vianoce.. Recept je stavaný tak, že vám z neho vyjde asi liter a pol likéru, čo je dosť, ale som si istá, že tesne pred Vianocami ho budem robiť znova :)

Potrebujeme:
domáce karamelové salko
0,5 l plnotučného mlieka
100 g krupicového cukru
6 žltkov
1 vanilkový lusk
whisky

A ako na to:
Domáce karamelové salko si pripravte vopred, podľa receptu, ktorý nájdete tu. Ak sa vám nechce, tak si kúpte dve plechovky karamelového salka, alebo varte dve hodiny dve plechovky obyčajného salka, ale podľa mňa to nie je ono. Poďme na druhú fázu - príprava domáceho vanilkového pudingu - poznáte možno ako crème anglaise. Mlieko v hrnci s rúčkou postavíme na sporák a pridáme k nemu pozdĺžne rozkrojený vanilkový lusk aj s dužinou, ktorú sme z lusku vyškrabli tupou stranou noža. V druhej mise metličkou vymiešame žltky s cukrom, stačí trocha, nie je potrebné šľahať ich na penu. Keď mlieko začína vrieť, vyberieme lusk a horúce mlieko za stáleho miešania metličkou pomaly nalievame do žltkov s cukrom. Zmes vrátime do hrnca na sporák a na nízkom plameni za neustáleho miešania varíme do zhustnutia. Neprestaňte miešať, inak budete mať miesto pudingu praženicu :) Nebojte sa, ak puding nezhustne veľmi, tak je to správne, nie je v ňom žiadny škrob, preto bude len ako hustejšia polievka. Hotový puding nalejeme do misy so studeným karamelovým salkom a miešame, kým sa nespoja. Zmes tým zároveň aj vychladne. Vychladnutú zmes nalejeme do mixéra, ktorom sa dajú robiť koktejly (ja som svoj zničila, tak som použila šľahač na nízkych obrátkach :)) a postupne prilievame whisky.  Presný pomer vám však nepoviem, môj frajer tvrdí, že 1:1, náš likér je ale fakt ostrý.. Nechávam to na vás, pridajte toľko, koľko uznáte za vhodné.. A už ho len nalejte do fliaš, dobre uzavrite a šup do chladničky, aspoň na noc, ideálne na pár dní, nech sa chute prepoja. Podávajte s ľadom a nezabudnite pred podávaním fľašu potriasť, zrnká vanilky majú tendenciu sadať si na spodok fľaše. Nalejte ho návšteve a sledujte tie prekvapené výrazy, keď všetci čakajú obdobu vaječného likéru a príde toto.. ;)

2 comments:

  1. dá sa nahradiť whiskey rumom a spraviť z toho čisto vianočnú záležitosť?.. viem, že už to nebude írsky likér ale nie som moc nadšenec whiskey :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lenka, jasne, da sa vsetko :) kludne nahrad, ak nemas rada whisky..

      Delete