16 January 2015

CHINOIS

V novembri sa začali diať veci! Je za mnou niekoľko dôležitých rozhodnutí, o ktoré sa s vami v priebehu tohto nového 2015teho určite podelím.. ;) Spôsobilo to však bláznivý december, ktorý bol ešte okorenený pečením vianočných makroniek v takom množstve, že všetky ostatné potraviny, ktoré sme mali doma sa museli dočasne presťahovať na balkón :) Nuž a zatiaľ to v januári nevyzerá oveľa lepšie, až na tie makronky.. Tí, ktorí ma poznajú trocha viac vedia, že som však človek plánovací a štruktúrovaný a preto si vždy do nového roku dávam predsavzatia. Jedno sa týka aj blogu - pridám mesačne aspoň 4 recepty. Je polovica januára a toto je prvý, takže poďme rýchlo na to, nech to moje predsavzatie nezhorí hneď v januári :) 
Chinois (vo fr. Číňan, nerozumiem prečo..) je francúzsky kysnutý maslový koláč, plnený vanilkovým krémom a hrozienkami, ktorý je navyše poliaty bielou fondánovou polevou, ja som použila obyčajnú bielkovú, akou sa zdobia medovníky, ale nemusíte ju použiť vôbec, výsledku to neublíži.

Potrebujeme:
Cesto:
500g hladkej múky
80g práškového cukru
20g vanilkového cukru
1 balíček (7g) sušeného droždia
štipka soli
100g masla
150 ml mlieka
2 celé vajcia
postrúhaná kôra z 1 citróna

Vanilkový krém:
300ml plnotučného mlieka
60g krupicového cukru
1 vanilkový lusk
2 pol. lyžice kukuričného škrobu
2 žltky
50 g hrozienok
rum

A ako na to:
Najprv si namočíme hrozienka do rumu, aspoň na také 4 hodiny, ja ich nechávam aj cez noc. Tak ako platí, že do jedla sa neoplatí dať lacné víno, tak to platí aj pri rume. Nepoužívam vôbec takzvaný tuzemák, vždy použijem kvalitnejší tmavý rum, hrozienka po ňom nádherne voňajú a majú skôr korenistú ako alkoholovú príchuť. 
Maslo si rozpustíme v hrnci a necháme vychladnúť. Múku a práškový cukor preosejeme do misy, pridáme vanilkový cukor a soľ. Urobíme v suchých prísadách jamku a vysypeme do nej sušené droždie. Pridáme vajíčka a mlieko izbovej teploty, vychladnuté maslo a citrónovú kôru. Zamiešame vareškou a potom buď ručne alebo pomocou mixéra (použijeme miesiacu hlavicu) vymiesime na pružné nelepivé cesto. Cesto je správne vymiesené, ak do neho pomúčeným prstom zatlačíte a cesto skočí naspäť. Necháme ho potom vykysnúť na teplom mieste pod čistou utierkou. Cesto kysne dlho, lebo je v ňom veľa masla a je ťažké, trvá to aj hodinu a pol, tak sa neľakajte, ak sa ani po 45 minútach nezačnú diať zázraky :). 
Medzitým máme dosť času na krém. Trošku mlieka si odlejeme do misky, kde ho vymiešame s kukuričným škrobom dohladka. Zvyšné mlieko postavíme na sporák spolu s cukrom a vanilkovým luskom, ktorý sme pozdĺžne rozrezali a tupou stranou noža vyškrabali dužinu. Keď sa cukor rozpustí a mlieko začína vrieť, vyberieme vanilkový lusk a pridáme zmes zvyšku mlieka s kukuričným škrobom. Mlieko okamžite začne hustnúť, ale krém treba povariť asi 5 minút, aby sa stratila škrobová príchuť. Odstavíme zo sporáka, poriadne premiešame metličkou a za stáleho miešania pridáme žltky. Pozor, už nie na sporáku, urobila by sa praženica. Krém je ale stále dosť horúci na to, aby žltky uvaril, takže ho treba miešať, kým sa žltky nezapracajú. Vznikne klasický hustý domáci vanilkový puding, ktorého povrch prekryjeme potravinárskou fóliou (fólia sa musí dotýkať povrchu pudingu) a tak necháme vychladnúť, aby sa nám nespravila "koža".
Pripravíme si tortovú formu s priemerom 26 cm, ktorú vytrieme maslom. (táto veľkosť mi funguje na pol kila múky). Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a trocha ručne prepracujeme. Odoberieme plnú hrsť cesta, prepracujeme a rozvaľkáme ho natenko do kruhu, ktorý vložíme do tortovej formy - bude tvoriť jedlý tanier, na ktorom bude koláč položený. Potrieme cesto trochou krému a rovnomerne prisypeme pár hrozienok. Zvyšok cesta rozvaľkáme na veľký obdĺžnik, ktorý celý potrieme krémom a posypeme zvyšnými hrozienkami. Cesto zavinieme a nakrájame na 7 rovnako hrubých dielov. Vzniknú nám vysoké osie hniezda. Jedno osie hniezdo položíme do stredu formy a ostatných 6 do kruhu okolo prostredného. Budete mať pocit, že je forma poloprázdna a že máte veľké medzery medzi jednotlivými hniezdami, ale v rúre sa spoja do krásnej kvetiny a medzery zmiznú. Vyhrejeme si rúru na 175 stupňov. Necháme cesto v tortovej forme ešte asi 20 minút vykysnúť na teplom mieste, dovtedy sa nám určite rúra vyhreje. Koláč pečieme asi 45 minút v dolnej tretine rúry, aby zhora neprihorelo. Po 20 minútach znižujeme teplotu na 160 stupňov a priebežne ho kontrolujeme špajdlou. Ja ho ešte 5 minút pred dopečením (keď už je povrch zlatavý) potriem rozpusteným maslom a dopečiem.
Koláč necháme vychladnúť vo forme, a až vychladnutý koláč polievame redšou bielkovou alebo fondánovou polevou, ak nechcete, stačí ho poprášiť práškovým cukrom. Tým, že je v koláči veľa masla a tiež vďaka pudingu zostáva aj niekoľko dní vláčny a čerstvý. Ideálny na raňajky s kakaom, čajom alebo bielou kávou. Robievam ho v piatok večer a o víkendové raňajky je postarané. Doprajte si aspoň cez víkend aj vy :)


No comments:

Post a Comment