06 May 2014

THE BESTEST BROWNIES FROM LORRAINE

"Hurá, mám všetky skúšky..." teším sa a zároveň s trochou sarkazmu dodávam: "tak už len štátnice!" Ale teda bez sakrazmu, skúšky si zaslúžia malý darček, tak som si dnes bola vyzdvihnúť 6 kíl čokolády. Naozaj, celých šesť kilogramov. Zostane aj na plnky do makroniek, ale dnes som sa rozhodla pre niečo iné. Vďaka Lorraine som sa prestala báť vyskúšať aj komplikovanejšie recepty a preto si jej najlepšie brownies zaslúžia jedno z prvých miest na tomto blogu. Aj keď patria medzi tie jednoduchšie recepty, sú úplne bohové. Vďaka poriadne vyšľahaným vajíčkam majú jemnú kakaovú škrupinu a vnútri sú zasa vláčne a šťavnaté kvôli kope masla a kvalitnej horkej čokolády.

Potrebujeme:
200 g kvalitnej horkej čokolády (ideálne 70%)
165 g masla
150 g krupicového cukru
3 celé vajcia a 2 žĺtka
2 čajové lyžičky vanilkového extraktu (škoda lusku, "bodky" nevidieť)
1 polievková lyžica holandského kakaa
2 polievkové lyžice hladkej múky
štipka soli
1 balík Oreo (nemusí byť, aj bez nich pripomínajú nebo)

A ako na to:
Rúru vyhrejeme na 180 stupňov, vystelieme si menší plech (24x30 cm) papierom na pečenie. Naposledy som použila plech 20x20 cm, ale strašne narástli a boli príliš vysoké.. 
Maslo roztopíme v hrnci, pridáme do neho nasekanú čokoládu, necháme ju zmäknúť a metličkou vymiešame na hladkú tekutú hmotu.  Kým čokoláda mäkne v horúcom masle, začneme šľahať vajíčka a žĺtka s vanilkovým extraktom. 
Keď vajíčka začínajú naberať na objeme a penia sa, pridáme postupne cukor (na 2-3 krát) a vyšľaháme sladkú vajčíkovú penu. Prilejeme roztopené maslo s čokoládou. Lorraine odporúča prilievať po stranách misy aby ťažká čokoláda s maslom nezničila penu. Pomaly čokoládu zašľaháme a potom pridáme sypké prísady (kakao, múku a soľ) - tiež prisypeme po okrajoch misy. Pomaly zamiešame a na záver primiešame asi tretinu balíka Oreos nalámaných na štvrtinky (alebo ako sa podarí :)) 

Hotovú zmes vylejeme na plech, uhladíme na zvyšné polámané Oreos "rozhádžeme" do cesta. Vyzerá to takto nejako..
Pečieme asi 20 - 25 minút. Po 10-ich minútach sa v kuchyni (alebo v miestnosti, kde máte rúru) začne šíriť TÁ vôňa. Škoda, že vône sa nedajú odfotiť..

Brownies treba priebežne kontrolovať špáratkom, nesmú byť vnútri úplne suché. Necháme ich chvíľu chladnúť v plechu, potom spolu s papierom opatrne vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. 
Odporúčam krájať až keď sú naozaj studené, inak Oreo kúsky zničia tvar brownies..



2 comments:

  1. Skusala som tento recept a neviem preco, porobili sa mi na niektorych miestach velke bubliny pri peceni, takze v tych castiach nebol brownie taky, ako by mal byt, lebo ta cast bola len sucha, chybala v stredy typicky brownie cast, ktora je taka vlacna. Isla som krok po kroku podla receptu. Je to genialny kolacik, bolo mi to luto. Nemas nejaky trik alebo tip na to, ako sa bublinam vyhnut? Dakujem. Petra

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Peti, uprimne neviem, co presne to mohlo sposobit.. Ale mam par tipov: rura, ktora nerovnomerne pecie (s tym mam osobne skusenosti :)), nerovnomerne zamiesane cesto - bielka z vajec sposobuju "nafuknutie" aj vysusovanie cesta - rastu pri peceni, takze cesto nebolo rovnomerne zamiesane, mohlo to byt aj tym.. A suche casti su sposobene vacsinou tym, ze sa brownie prepecie, tak skus piect kratsie a kontrolovat spajdlou castejsie. A ak si ho skusala prvykrat, tak sa netrap, mne sa prve tri razy brownie nepodaril, vzdy som ho prepiekla a samotny sa jest nedal, bolo k nemu treba pohar mlieka, alebo caju :)

      Delete