Na období po štátniciach, je okrem pekných promócií a všetkých príjemných oslavách super, že mám viac času piecť. Práve pripravujem ponuku makroniek na piatok a keďže mám na dnes napečené, aj niektoré plnky porobené, ostalo mi trocha času aj na recepty.. Vanilka možno nie je práve letná príchuť, ale ja ju mám rada - aj v lete. Vanilkový lusk je jedna z tých vecí, ktoré samy osebe majú skôr nepríjemnú chuť, ani na pohľad nie sú veľmi vábivé, ale keď ich skombinujete s inými prísadami - heaven! Navyše, vanilkový lusk je jednou z mála vecí, ktoré môžete dať priamo do makronkového cesta bez toho, aby narobili viac škody ako osohu. A tieto makronky sú naozaj veľmi veľmi vanilkové.. Veď uvidíte :)
Potrebujeme:
Na makronky:
150 g práškového cukru
55 g bielkov
1 vanilkový lusk
150 g krupicového cukru
35 g vody
Na plnku
(vanilkový krém ganaché):
100 ml šľahačkovej smotany (33%)
1 vanilkový lusk
130 g kvalitnej bielej čokolády
A ako na to:
Postupujeme podľa základného receptu na makronky. Vanilkový lusk pozdĺžne rozkrojíme, tupou stranou čepele noža vyškrabneme semiačka z obidvoch strán lusku a primiešame ich do mandľovej pasty. Zvyšok postupu je nemenný, makronky však vďaka vanilke budú chutiť naozaj inak.. a k tomu tie malé čierne bodky - krása :)
Ale ešte počkajte.. dajte im čas v chladničke, vo vzduchotesnej nádobe (to aby nezvlhli a nezmäkla ich škrupinka). Makronky sú najlepšie na druhý deň, keď sa vzájomne prepoja chute škrupinky a plnky. A ešte.. áno, ja viem, tiež sa nikdy neviem dočkať, ale skúste ich vybrať z chladničky asi pol hodinku pred predtým, ako sa do nich zahryznete vy, či ktokoľvek pre koho ste ich pripravili..
Dobry den, prosim na kolko makroniek vyjde ten krem?
ReplyDelete